Lapas karte

Ogres tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā

14.05.2024

tiek-gatavots-jera-galas-tartars.webpDaba piedāvā produktus, idejas un aizraujošas iespējas – nebaidieties eksperimentēt! Šis aicinājums izskanēja vairākkārt vakar aizvadītajā seminārā un meistarklasē Ogres tehnikuma audzēkņiem par dabisko pļavu produktu izmantošanu ēdienu gatavošanā. Nodarbības organizēja  Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība”.

Diena sākās ar Latvijas Dabas fonda izglītojošo semināru plašai audzēkņu un pasniedzēju auditorijai par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, noslēdzot to ar īsu sprinta konkursu un balvām. Pēc tam Jauno Pavāru kustības pārstāvji  pastāstīja par sevi, it īpaši izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.

Sekoja praktiskā daļa –  meistarklase, ko 24 topošajiem pavāriem vadīja pieredzējuši šefpavāri  - Kristaps Sīlis  no restorāna “John” un Roberts Paulāns no restorāna “Barents”. Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabiskajās pļavās audzētas liellopu un jēra gaļas, kā arī no aitas piena un tā produktiem. Kā visdažādākos augus izmanot ēdienu piedevās un dekorēšanā, stāstīja un rādīja programmas “Ziedu pļavas” dalībnieks Pēteris Langrāts no z/s “Siliņi”,  kurš regulāri piegādā restorāniem gan dabā ievāktus, gan paša audzētus augus.

Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu gaļa no SIA “LatAngus”, jēra gaļa no SIA StarSpace”, aitas piena produkti no “Bendiku piena aitas” un Alises Zariņas ražotais kazas siers.  Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas un ražo tajās produktus. Šie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai. 

Programmu “Ziedu pļavas” organizē un vada Dabas aizsardzības pārvalde.