Lapas karte

Pļavas garšas diena Liepājas ezera pļavās 20.jūlijā

22.07.2024

Latvijas Dabas fonds un SIA “Rukši” 20. jūlijā aicināja uz Pļavas garšas dienu Liepājas ezera pļavās. Šajā dienā kopā ar pļavu saimnieku un dabas ekspertiem varēja iepazīties ar piejūras zālājiem un to dabas vērtībām, kā arī uzzināt, kā noris saimniekošana šāda veida pļavās. Pasākuma dalībniekiem arī tika piedāvāta Pļavas gaļas garšotava, ko vadīja restorāna “Meat Chef” šefpavārs Kaspars Jansons, un iespēja uzzināt par dabisko pļavu produktiem. 

plavas-garsas-diena-liepajas-ezera-plavaas-24.webpLiepājas ezers un apkārtējās pļavas iekļautas dabas liegumā "Liepājas ezers" un ir Eiropas nozīmes īpaši aizsargājama "Natura 2000" teritorija, jo ir nozīmīga ūdensputnu ligzdošanas un caurceļošanas vieta. Ezera austrumu krastā atrodas vērtīgi piejūras zālāji ar tiem raksturīgām, iesāļas augsnes mīlošām augu sugām. Šādu zālāju saglabāšanās iespējama tikai ar pastāvīgu apsaimniekošanu, pretējā gadījumā tie strauji aizaug ar grīšļiem vai niedrēm. Ganīšana ir neaizvietojams process, kas veido tādu biotopa struktūru, kas ir nepieciešama putniem un piejūras augu sugām.

SIA “Rukši” saimnieks Per Winge–Petersen zina, kā vienlaikus rūpēties par dabiskajām pļavām, gan kā izaudzēt gaļas liellopus. “Rukši” ir bioloģiski sertificēta liellopu audzēšanas saimniecība, kas apsaimnieko plašas zālāju platības Dienvidkurzemes novadā, tai skaitā arī Liepājas ezera dabas liegumā, un tās prioritāte ir ilgtspējīga bioloģiskā lauksaimniecība un dabas un vides saglabāšana.

Kā saimniekot piejūras zālājos?  Kādas dabas vērtības slēpj šīs pļavas un kā tās izmantot ilgtspējīgi? Kā garšo dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļa? Par to un daudz ko citu varēja uzzināt Pļavas garšas dienā 20. jūlijā.

Devāmies ekskursijā  - izzinošā pārgājienā Latvijas Dabas fonda pļavu ekspertu Baibas Strazdiņas un Līgas Gavares, un entomologa Voldemāra Spuņģa pavadībā. Atgriežoties pēc apmēram 6 km garā pārgājiena visiem bija lieliska apetīte pusdienām, kam sekoja degustācijas. "Meat Chef" šefpavāra Kaspara Jansona vadībā iepazināmies ar dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļas gatavošanas un garšas niansēm un degustējām izcili garšīgus steiku, pikaņju un fileju. Liellopu gaļu mums laipni sagādāja pļavu saimnieki SIA "Rukši".

Pasākums notika ar projektu "LIFE IP LatViaNature: Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija" un "GrassLIFE2: Eiropas Savienības nozīmes prioritāro zālāju biotopu atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana" atbalstu. Projekti tiek īstenoti ar ES LIFE programmas finansiālu atbalstu.