Dabiskās pļavas produktu meistarklase Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošajās vidusskolas jaunajiem pavāriem
04.03.2025Ko var izdarīt virtuvē ar produktiem no dabiskajām pļavām? To 4.martā uzzināja topošie pavāri no Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas Latvijas Dabas fonda un biedrības “Jauno pavāru kustība” organizētajā meistarklasē par dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā.
Ievaddaļā visi 1.-3.kursa pavāru specialitātes audzēkņi pulcējās zālē īsai informatīvajai daļai - Latvijas Dabas fonda stāstam par dabiskajām pļavām un to produktiem, kam sekoja īss konkurss ar balvām. Turpinājumā Jauno Pavāru kustības pārstāvji pastāstīja par sevi un savām aktivitātēm dažādos pasākumos. Audzēkņi aktīvi izmantoja iespēju un uzdeva jautājumus Kristapam Sīlim, restorānu "John" un "John Chef's Hall" šefpavāram.
Pēc pārtraukuma sarunas turpinājās virtuvē - laboratorijā, kur notika praktiskā dienas daļa. Meistarklasi 20 topošajiem pavāriem no dažādiem kursiem vadīja pieredzējuši pavāri Kristaps Sīlis un Emīls Skalbergs no restorāna “JOHN CHEF'S HALL” un Roberts Paulāns no restorāna “Barents”. Audzēkņi ar dažādu pieredzi lieliski sadarbojās komandās, strādāja ar interesi un atbildību.
Komandu darba rezultātā tapa izcili ēdieni no dabisko pļavu produktiem. Ēdienkartē: jēra gaļas tartars, govs piena rikotas siers ar marinētiem tomātiem, grilēta liellopa gaļa ar kartupeļu-sviesta biezeni un siena saldējums. Par to kā ēdienu gatavošanā un dekorēšanā izmantot gan savvaļas, gan kultivētos augus, stāstīja un rādīja biedrības biedrs Pēteris Langrāts no saimniecības “Siliņi” (zīmols "Gardi ziedi”).
Ēdienu gatavošanā tika izmantoti dabisko pļavu produkti no dažādām saimniecībām: dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļa no “Lat Angus”, jēra gaļas produkti no SIA “StarsSpace”, pļavas piena produkti no Elizabetes Bendikas "Bendiku piena aitas" saimniecības un pļavas medus no ZS “Priežukalns”. Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas, un viņu ražotie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.