Ventspils tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā
18.02.2025Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” turpina meistarklases topošajiem pavāriem par dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā. 18.februārī meistarklasē piedalījās Ventspils tehnikuma pavāru programmas studenti.
Meistarklases ievadā Latvijas Dabas fonds prezentācijas veidā auditorijai deva ieskatu, kas ir dabiskās pļavas, kāpēc tās mums ir svarīgas, un ko cilvēks var iegūt no pļavas, noslēdzot ar nelielu konkursu un balvām. Turpinājumā Jauno Pavāru kustības pārstāvji pastāstīja par sevi, savu dalību dažādos sadarbības projektos un pasākumos, un aicināja arī topošos pavārus uzdrīkstēties, pievienoties un līdzdarboties.
Sekoja praktiskā daļa meistarklase virtuvē - laboratorijā. Šeit piedalījās topošie pavāri no visām grupām - gan pirmkursnieki, gan jau pieredzējušākie, kuri jau startējuši pavārmākslas konkursos. Meistarklasi vadīja pieredzējuši šefpavāri – Žanis-Raivo Behmanis no restorāna “Kopa” un Kristaps Lieldaudzietis no restorāna “Goldingen Room”.
Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabisko pļavu produktiem. Ēdienkartē: cepts pļavas siers ar garšvielām un liofilizēta jēra gabaliņiem, jēra aknu pastēte, liellopa tartars, karamelizēta sviesta saldējums.
Ēdienu gatavošanā tika izmantoti dabisko pļavu produkti no Kurzemes saimniecībām: dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļa no SIA “Rukši”, jēra gaļas produkti no saimniecības "Kliņģeri" un pļavas piena produkti no ZS "Bišudārzi". Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas, un viņu ražotie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Dabiskās pļavas ir Eiropas Savienības un Latvijas apdraudētākās dzīvotnes, kuru pastāvēšana ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Pēdējā simtgadē dabisko pļavu platības ir strauji sarukušas, un šobrīd tās no Latvijas teritorijas aizņem vairs tikai 0.9% (salīdzinājumam - pirms aptuveni 100 gadiem dabiskās pļavas klāja vairāk nekā 30% teritorijas). Dabiskās pļavas mums kā sabiedrībai sniedz daudz dažādus labumus, ko dažos vārdos varam raksturot kā ekosistēmu pakalpojumus, kuri ir ļoti nozīmīgi sabiedrības labbūtības nodrošināšanai.
Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.