Lapas karte

Jaunumi

Aizvadīta meistarklase Kuldīgas Tehnoloģiju un Tūrisma tehnikuma topošajiem pavāriem

13.03.2024

sefpavars-zanis-raivo-behmanis-demonstre-steika-servesanu.jpgLai veicinātu jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko var iegūt no Latvijas dabiskajām pļavām, Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” šogad organizē meistarklases topošajiem pavāriem vairākās Latvijas profesionālajās izglītības iestādēs. Pirmā meistarklase aizvadīta 12.martā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā, 15 topošajiem pavāriem. To vadīja pieredzējuši šefpavāri no Kuldīgas restorāniem - Žanis Raivo Behmanis no restorāna “KOPA” un Kristaps Lieldaudzietis no restorāna “Goldingen Room”.

Meistarklases sākumā  jaunieši uzzināja par Latvijas dabisko pļavu nozīmi un iepazina pļavās ražotus produktus, pēc tam savas zināšanas pārbaudot atraktīvā konkursā. Praktiskajā daļā galvenais akcents tika likts uz liellopu gaļas un kaulu izmantošanas iespējām dažādu ēdienu gatavošanā. Jaunie pavāri šefpavāru vadībā pagatavoja liellopa tartaru, steiku, liellopa kaulu smadzenes un liellopa kaulu buljona mērci.

“Mūsu pļavas ir īstas dārgumu krātuves – tās ir avots dažādiem izciliem, augstas kvalitātes produktiem. Piemēram, dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļa izceļas ar intensīvāku un piesātinātāku garšu. Tāpat pētījumi rāda, ka šādai pļavas gaļai ir augstāka uzturvērtība – lielāka Omega-3 taukskābju koncentrācija un vairāk antioksidantu, “ stāsta Inga Muižniece, Latvijas Dabas fonda izstrādātā zīmola “Dabisko pļavu produkts” vadītāja.

Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu produkcija no “Kazdangas Miesnieks” (SIA Rukši). Šis ražotājs audzē liellopus dabiskajās pļavās un savus produktus marķē ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Dabiskās pļavas ir Eiropas Savienības un Latvijas apdraudētākās dzīvotnes, kuru pastāvēšana ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Pēdējā simtgadē dabisko pļavu platības ir strauji sarukušas, un šobrīd tās no Latvijas teritorijas aizņem vairs tikai 0.9% (salīdzinājumam - pirms aptuveni 100 gadiem dabiskās pļavas klāja vairāk nekā 30% teritorijas). Dabiskās pļavas mums kā sabiedrībai sniedz daudz dažādus labumus. ko dažos vārdos varam raksturot kā ekosistēmu pakalpojumus, kuri ir ļoti nozīmīgi sabiedrības labbūtības nodrošināšanai.

Mūsdienās dabas aizsardzības jomā tiek meklētas dažādas inovatīvas metodes, lai dabas saglabāšanu integrētu saimniekošanā. Šāds jaunums ir Latvijas Dabas fonda izveidotā zīme “Dabisko pļavu produkts”. Ar šo zīmi tiek marķēti produkti, kas ražoti dabiskajās pļavās.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētasprojekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.

Lasīt visu ziņu (17)

Ko mums var dot dabiskā pļava? / Ieva dzīvo zaļi, Marts 2024

06.03.2024

ko-mums-var-dot-dabiskaa-plavaievadzivozali.jpgViens no svarīgākajiem mūsdienu pasaules jautājumiem ir tas, kā iespējams savienot dabas saglabāšanu un produktīvu, pelnošu saimniekošanu. Kā izmantot dabas resursus, tos nenoplicinot? Vai tas vispār ir iespējams?

Žurnālā "Ieva dzīvo zaļi" Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa skaidro un stāsta par jaunu pieeju - dabas aizsardzības integrēšanu saimniekošanā.

 Latvijas Dabas fonds gada sākumā nāca klajā ar jaunumu - zīmi "Dabisko pļavu produkts", kuru varam uzskatīt gan par inovatīvu dabas aizsardzības metodi, gan par patērētāju izglītošanas instrumentu, gan par produktu popularizēšanas rīku.

Rakstu lasiet šeit Ieva_dzivo_zali_Marts.24.pdf

Pirmie zīmes "Dabisko pļavu produkts" saņēmēji

01.02.2024

img-204.jpgAtklāšanas pasākumā apliecinājumu par tiesībām lietot zīmi savu produktu un pakalpojumu marķēšanai saņēma pirmie pļavas produktu ražotāji:

  • Jānis Vigovskis, 
  • ZS Priežukalns, 
  • SIA Rukši, 
  • SIA 3Dpro un SIA Tauri (NEGANTIgardi), 
  • SIA Sita Nature Park, 
  • ZS Atēnas, 
  • IU Berka Lauku sēta Kliņģeri, 
  • SIA StarSpace, 
  • Alise Zariņa, 
  • Sanita Matule, 
  • ZS Ozoliņi (Lauku Tēja), 
  • Apskates saimniecība Bites, 
  • ZS Drubazas, 
  • SIA Viss.lv (Lindas keramikas darbnīca), 
  • ZS Stirnas, 
  • ZS Upmalas

Aicinām pļavas produktu ražotājus un potenciālos ražotājus, kuriem ir interese par zīmes “Dabisko pļavu produkts” iegūšanu, pieteikties, rakstot: plavasprodukts@ldf.lv

 


Tiek atklāts zīmols "Dabisko pļavu produkts"

31.01.2024

img-72.jpg31.janvārī svinīgā pasākumā Vides izglītības centrā "Botania" Nacionālajā botāniskajā dārzā Latvijas Dabas fonds (LDF) atklāja zīmolu "Dabisko pļavu produkts" plašai sabiedrībai. Pēdējā gada laikā esam ļoti intensīvi strādājuši. Esam sadarbojušies ar ražotājiem, runājuši ar pavāriem, gardēžiem, tirgotājiem, lai radītu pirmo produktu zīmi, kas norāda uz pievienoto dabas vērtību.

Pasākuma laikā piešķīrām zīmi pirmajiem 17 ražotājiem. Viņu produkcijas klāstā ir pļavas liellopu gaļa, kazas siers, aitas un jēra gaļa, pļavas tējas, medus, amatniecības izstrādājumi, kā arī pļavas tūrisma pakalpojumi.

Zīmi "Dabisko pļavu produkts" turpmāk varēs saņemt lauksaimnieki un zemes īpašnieki, kuri apsaimnieko dabiskās pļavas un ražo ar tām saistītus produktus. LDF veiks ražotāju atbilstības kontroli un pieņems lēmumu par zīmes piešķiršanu, nodrošinās materiālus zīmes iedzīvināšanai uz produktiem un ražotāja mārketingā, kā arī popularizēs zīmi patērētājiem, lai veicinātu produktu iegādi. Tāpat LDF konsultēs interesentus, kuri vēl šobrīd produktus neražo, taču kuru īpašumā ir dabiskās pļavas un arī ir interese par ražošanu. LDF mērķis ir līdz šī gada beigām piešķirt zīmi vismaz 100 dabisko pļavu produktiem, kā arī iepazīstināt ar šo zīmi pēc iespējas plašāku gardēžu, pavāru, veselīga uztura entuziastu un pārtikas tirgotāju loku.