Jaunumi
Pļavas garšas diena Sitas un Pededzes palienē
07.07.2024Latvijas Dabas fonds un dabas zemnieks Jurijs Prokofjevs 6.jūlijā aicināja uz jau otro Pļavas garšas dienu Sitas un Pededzes palienē. Kopā ar saimnieku un dabas ekspertiem izstaigājām saimnieka pļavas un iepazināmies ar to dabas vērtībām. Uzzinājām arī to, kā notiek saimniekošana mitrājos, kurus Latvijas Dabas fonds šogad iecēlis par gada dzīvotni.
Jurija Prokofjeva saimniecība “Sita Nature park” atrodas dabas lieguma “Sitas un Pededzes paliene” teritorijā. Te Pededzes upe ir izteikti līkumaina un liegumā ir plaši dabiskie zālāji un liela dabisko zālāju biotopu daudzveidība, ligzdo daudzi pļavu putni. Pēc lietavām un palu laikā Sitas un Pededzes palienes zālāji strauji applūst un veido plašas applūdušas teritorijas, jo upe tek pa mālainām augsnēm ar zemu ūdens caurlaidību. Līdz ar to paliene veic nozīmīgu ekosistēmu pakalpojumu – ūdens uzņemšanu un attīrīšanu, tādā veidā pasargājot tālākos laukus un tīrumus.
Klausoties Jurija stāstus un ekspertu komentārus, varēja iztēloties, ko nozīmē saimniekot šādā teritorijā un kā sadzīvot ar neprognozējamo dabu un regulāro applūšanu. Pļavas arī dod atpakaļ – sienu un ganības, un tās ir arī lieliska medus vākšanas vieta bitēm. Jurija ganāmpulks pilda savu funkciju – noganot palienes pļavas, tiek atjaunoti un uzturēti dabīgie zālāji. Turklāt Jurijs ražo kvalitatīvu liellopu un briežu gaļu un ir zīmes "Dabisko pļavu produkts" turētājs.
Atgriežoties saimnieka sētā pēc 8 km pārgājiena, pasākuma dalībniekus sagaidīja "Latvijas Liellops" garšīgie burgeri, pēc tam tika atvērta pļavas gaļas garšotava ar restorāna “Meat Chef” šefpavāru Kasparu Jansonu. Viesiem bija iespēja iepazīt dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļas gatavošanu un šefpavāra pagatavotajos ēdienos izgaršot pļavu.
Pasākums notika ar projektu "LIFE MarshMeadows: Integrēta mitrzemju atjaunošana Latvijā un Lietuvā" un "LIFE IP LatViaNature: Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija" atbalstu. Projekti tiek īstenoti ar ES LIFE programmas finansiālu atbalstu.
Lasīt visu ziņu (13)Piedalāmies sarunu festivālā "Lampa"
02.07.20245.un 6.jūlijā kopā ar projekta partneriem no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra organizējam aktivitātes sarunu festivālā Lampa, Lauku teltī.
5. jūlijā plkst. 19.00 - būs saruna par liellopu nozīmi dabisko pļavu saglabāšanā
Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā vērojams gaļas šķirņu liellopu skaita pieaugums. Lielā mērā to veicinājis attīstītais eksporta tirgus. Tomēr Latvijā nobarošanai paliek vien neliela daļa teļu, un šī iniciatīva balstās uz audzētājiem, kuri vēlas ražot produkciju ar pievienoto vērtību gan sev, gan Latvijas iedzīvotājiem.
Turklāt, liellopi ir vislabākie dabisko pļavu atjaunotāji – tie noēd augus dažādā laikā, ļaujot tiem izziedēt un izsēties, kā arī pārnēsā apēstās augu sēklas pa dažādām pļavas vietām. Pļavai vajag govi!
Produktīva, pelnoša gaļas lopkopība, kas apmierina vietējā tirgus pieprasījumu, vienlaikus, apvienojumā ar dabas saglabāšanu un labvēlīgu ietekmi uz klimatu? Vai tas vispār ir iespējams? Par to diskutēsim šajā sarunā par liellopu gaļas ražošanu Latvijā.
Diskusijas nobeiguma daļā plānota dabiskajās pļavās audzēta liellopa gaļas degustācija un sarunas pie grila, ko vadīs pieredzējis ģimenes pavārs.
5. un 6. jūlijā visu festivāla laiku - aktivitāte "Nāc pļavā dabiskā!"
Kas ir dabiskā pļava un kāpēc mums tā vajadzīga? Ko tā mums dod? Un kāpēc pļavai vajadzīgi lopi? Uz šiem jautājumiem uzzināsi atbildes, kad ļausies pļavas valdzinājumam, piestāsi un pasēdēsi Pļavas stūrītī, lai sajustu, sadzirdētu un saredzētu dabisko pļavu, tās apsaimniekošanu un produktus un pakalpojumus, ko no pļavas var iegūt. Piedāvājumā atspirdzinošs pļavas augu dzēriens un uzkodas.
Seminārs dabas saimniecībā "Bekas" par ES nozīmes zālāju biotopu apsaimniekošanu
19.06.202419.jūnijā tika aizvadīts pirmais šī gada klātienes seminārs dabas saimniecībā "Bekas", kurā saimniecības īpašnieks – Viesturs Lārmanis dalījās pieredzē ES nozīmes zālāju biotopu apsaimniekošanā un atjaunošanā.
Semināra dalībniekiem bija iespēja kopā ar Viesturu Lārmani un Latvijas Dabas fonda zālāju eksperti Zani Līko doties dažādu ES nozīmes zālāju biotopu praktiskā apskatē un atpazīt tipiskās augu sugas, kā arī uzzināt vairāk par saimniecības "Bekas" liellopu gaļas produkcijas ražošanu, kurā tiek izmantoti ES nozīmes zālāju biotopi, un nodegustēt gardos produktus.
“Bekas” lielākā daļa apsaimniekošanā esošo zemju atrodas dabas lieguma un dabas parka zonās aizsargājamo ainavu apvidū Ziemeļgauja, kas iekļauts arī ES nozīmes dabas teritoriju Natura 2000 un starptautiskas nozīmes putnu vietu tīklā. Saimniecības ganībās koncentrējas 13 dažādi pļavu, mežu un ūdeņu dzīvotņu (biotopu) veidi, kas ir īpaši aizsargājami saskaņā ar ES Biotopu direktīvu vai Latvijas normatīviem. Tā ir Latvijā, iespējams, arī Eiropas Savienībā lielākā īpaši aizsargājamo dzīvotņu bagātība tik nelielā (ap 80 ha) vienlaidus teritorijā. Šajā pašā ainavā sastopamas arī vairāk nekā 30 īpaši aizsargājamas dzīvnieku, ķērpju, augu un sēņu sugas, seši valsts nozīmes dižkoki. Vērtīgos zālājus saimniecībā palīdz saglabāt un atjaunot Hailandes šķirnes liellopi.
Seminārs tika organizēts projekta ES LIFE-IP LatViaNature un projekta GrassLIFE2 ietvaros ar mērķi atbalstīt 5 ES prioritāro zālāju aizsardzības stāvokli Latvijā un uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.
Lasīt visu ziņu (9)Ogres tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā
14.05.2024Daba piedāvā produktus, idejas un aizraujošas iespējas – nebaidieties eksperimentēt! Šis aicinājums izskanēja vairākkārt vakar aizvadītajā seminārā un meistarklasē Ogres tehnikuma audzēkņiem par dabisko pļavu produktu izmantošanu ēdienu gatavošanā. Nodarbības organizēja Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība”.
Diena sākās ar Latvijas Dabas fonda izglītojošo semināru plašai audzēkņu un pasniedzēju auditorijai par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, noslēdzot to ar īsu sprinta konkursu un balvām. Pēc tam Jauno Pavāru kustības pārstāvji pastāstīja par sevi, it īpaši izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.
Sekoja praktiskā daļa – meistarklase, ko 24 topošajiem pavāriem vadīja pieredzējuši šefpavāri - Kristaps Sīlis no restorāna “John” un Roberts Paulāns no restorāna “Barents”. Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabiskajās pļavās audzētas liellopu un jēra gaļas, kā arī no aitas piena un tā produktiem. Kā visdažādākos augus izmanot ēdienu piedevās un dekorēšanā, stāstīja un rādīja programmas “Ziedu pļavas” dalībnieks Pēteris Langrāts no z/s “Siliņi”, kurš regulāri piegādā restorāniem gan dabā ievāktus, gan paša audzētus augus.
Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu gaļa no SIA “LatAngus”, jēra gaļa no SIA StarSpace”, aitas piena produkti no “Bendiku piena aitas” un Alises Zariņas ražotais kazas siers. Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas un ražo tajās produktus. Šie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.
Programmu “Ziedu pļavas” organizē un vada Dabas aizsardzības pārvalde.
Kampaņa “Es lielos!” pievērsīs uzmanību dabisko pļavu produktiem
02.05.2024Lielīties nav labi? Nē, dažreiz ir gan! Ar labiem darbiem var un vajag lielīties, it īpaši, ja tas tiek darīts ar mērķi palīdzēt dabiskajām pļavām. Maijā Latvijas Dabas fonds sāk kampaņu “Es lielos!”, lai iesaistītu pēc iespējas plašāku sabiedrību dabisko pļavu atjaunošanā.
Kampaņā piedalās dabisko pļavu apsaimniekotāji, kas jau atklājuši pļavas sniegtās iespējas un ražo dažādus produktus vai piedāvā pakalpojumus ar dabisko pļavu izcelsmi, marķējot tos ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”. Tā būs lielīšanās ar augstas kvalitātes ražojumiem, kuros ieguldīts sirdsdarbs un kas apliecina dabai draudzīgu saimniekošanu – pļavas liellopu gaļa, desas, pelmeņi un citi gaļas pārstrādes produkti, aitas piena produkti, jēra gaļa, kazas siers, medus, pļavas tējas, pļavas augu pulveri, sīrupi, kā arī dažādi amatniecības izstrādājumi un pļavas tūrisms.
“Mūsu dabisko pļavu produktu ražotāji ir ļoti daudz sasnieguši ar savu darbu un entuziasmu. Viņiem pļava ir sirdī, viņi strādā ar mērķi saglabāt un palielināt bioloģisko daudzveidību savos īpašumos un ražo tur augstas kvalitātes produktus vai piedāvā pakalpojumus, pēc kuriem Latvijā ir pieprasījums. Šie ražojumi tiek marķēti ar īpašu zīmi “Dabisko pļavu produkts”. Tos iegādājoties, patērētāji iegūst kvalitatīvus produktus ar uzticamu informāciju par to izcelsmi,” skaidro Latvijas Dabas fonda projektu vadītāja Inga Muižniece, “Vēlamies dalīties ar mūsu ražotāju sasniegumiem un iedrošināt arī citus pļavu apsaimniekotājus pievienoties mūsu Pļavas draugu pulkam!”
Kampaņas mērķis – pievērst uzmanību kvalitatīviem vietējiem produktiem, kurus iegādājoties ikviens piedalās dabisko pļavu saglabāšanā. Pļavas produktus ražotāji piedāvās tirdziņos un vasaras pasākumos, tur notiks arī produktu degustācijas. Kopā ar Latvijas Dabas fondu dabisko pļavu produktu ražotāji piedalīsies Zāļu tirgū Doma laukumā. Tāpat gan esošajiem, gan topošajiem pļavas produktu ražotājiem Latvijas Dabas fonds piedāvās regulārus izglītojošus seminārus gan tiešsaistē, gan klātienē.
Pļavu apsaimniekotāji, kas ražo produktus vai piedāvā pakalpojumus ar izcelsmi no dabiskajām pļavām, aicināti pieteikties, aizpildot Pieteikumu vai rakstot plavasprodukts@ldf.lv.
Kā klienti var iegādāties pļavu produktus, ja nesanāk apmeklēt tirdziņus? To var uzzināt šeit, kā arī sekojot sociālajos tīklos facebook.com/dabiskoplavuprodukts un instagram.com/dabiskoplavuprodukts
Dabiskās pļavas ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvotnēm Latvijā, tās saglabājušās vien 0,9% Latvijas teritorijas. To saglabāšana un atjaunošana ir tiešā veidā atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības, tāpēc ar šo kampaņu Latvijas Dabas fonds aicina atbalstīt dabas daudzveidības saglabāšanu un pļavai draudzīgos produktu ražotājus.
Kampaņa notiek ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.
Kontaktinformācija:
Inga Muižniece, Projekta vadītāja, inga.muizniece@ldf.lv, tālr.: 29453255
Andra Līviņa, Komunikācijas koordinatore, andra.livina@ldf.lv, tālr.: 29488916
Lasīt visu ziņu (9)Meistarklase topošajiem pavāriem RTRIT Preiļu struktūrvienībā
05.04.20244.aprīlī aizvadīta vēl viena meistarklase topošajiem pavāriem – šoreiz Preiļos.
Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” iepazīstināja Rīgas Tūrisma un Radošo industriju tehnikuma Preiļu struktūrvienības ēdināšanas nozares audzēkņus ar dabisko pļavu produktiem un to daudzveidīgajām izmantošanas iespējām.
Stāstot par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, iepriecināja tas, ka daļa audzēkņu jau bija informēti par dabiskajām pļavām, jo viņu ģimene vai radinieki apsaimnieko šos vērtīgos zālājus. To apliecināja arī daudz pareizu atbilžu uz konkursa jautājumiem. Praktiskajā daļā jauniešiem bija iespēja iepazīt dabiskajās pļavās audzētu liellopu produktus un pašiem pagatavot no tiem dažādus ēdienus.
Meistarklasi vadīja pieredzējuši šefpavāri - Edgars Ķiģelis no restorāna “Whitehouse” Rīgā un Sandis Frīdvalds, kurš strādā kā privātais pavārs uz privātajām jahtām.
Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu produkcija no zemnieku saimniecības “Atēnas”. Šis ražotājs audzē liellopus dabiskajās pļavās un savu produkciju realizē kooperatīvā “Latvijas Liellops”. Z/S “Atēnas” produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.
Lasīt visu ziņu (8)Aizvadīta meistarklase Kuldīgas Tehnoloģiju un Tūrisma tehnikuma topošajiem pavāriem
13.03.2024Lai veicinātu jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko var iegūt no Latvijas dabiskajām pļavām, Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” šogad organizē meistarklases topošajiem pavāriem vairākās Latvijas profesionālajās izglītības iestādēs. Pirmā meistarklase aizvadīta 12.martā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā, 15 topošajiem pavāriem. To vadīja pieredzējuši šefpavāri no Kuldīgas restorāniem - Žanis Raivo Behmanis no restorāna “KOPA” un Kristaps Lieldaudzietis no restorāna “Goldingen Room”.
Meistarklases sākumā jaunieši uzzināja par Latvijas dabisko pļavu nozīmi un iepazina pļavās ražotus produktus, pēc tam savas zināšanas pārbaudot atraktīvā konkursā. Praktiskajā daļā galvenais akcents tika likts uz liellopu gaļas un kaulu izmantošanas iespējām dažādu ēdienu gatavošanā. Jaunie pavāri šefpavāru vadībā pagatavoja liellopa tartaru, steiku, liellopa kaulu smadzenes un liellopa kaulu buljona mērci.
“Mūsu pļavas ir īstas dārgumu krātuves – tās ir avots dažādiem izciliem, augstas kvalitātes produktiem. Piemēram, dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļa izceļas ar intensīvāku un piesātinātāku garšu. Tāpat pētījumi rāda, ka šādai pļavas gaļai ir augstāka uzturvērtība – lielāka Omega-3 taukskābju koncentrācija un vairāk antioksidantu, “ stāsta Inga Muižniece, Latvijas Dabas fonda izstrādātā zīmola “Dabisko pļavu produkts” vadītāja.
Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu produkcija no “Kazdangas Miesnieks” (SIA Rukši). Šis ražotājs audzē liellopus dabiskajās pļavās un savus produktus marķē ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Dabiskās pļavas ir Eiropas Savienības un Latvijas apdraudētākās dzīvotnes, kuru pastāvēšana ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Pēdējā simtgadē dabisko pļavu platības ir strauji sarukušas, un šobrīd tās no Latvijas teritorijas aizņem vairs tikai 0.9% (salīdzinājumam - pirms aptuveni 100 gadiem dabiskās pļavas klāja vairāk nekā 30% teritorijas). Dabiskās pļavas mums kā sabiedrībai sniedz daudz dažādus labumus. ko dažos vārdos varam raksturot kā ekosistēmu pakalpojumus, kuri ir ļoti nozīmīgi sabiedrības labbūtības nodrošināšanai.
Mūsdienās dabas aizsardzības jomā tiek meklētas dažādas inovatīvas metodes, lai dabas saglabāšanu integrētu saimniekošanā. Šāds jaunums ir Latvijas Dabas fonda izveidotā zīme “Dabisko pļavu produkts”. Ar šo zīmi tiek marķēti produkti, kas ražoti dabiskajās pļavās.
Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētasprojekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.
Lasīt visu ziņu (17)