Lapas karte

Liepājas valsts tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā

28.10.2025

574574213-1374000438065796-5529102336775913853-n.webp28. oktobrī Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” aizvadīja meistarklasi Liepājas valsts tehnikuma 3. kursa topošajiem pavāriem un konditioriem, lai veicinātu jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko iegūst no Latvijas dabiskajām pļavām.

Meistarklases ievaddaļā audzēkņi uzzināja no Latvijas Dabas fonda, kas ir dabiskās pļavas, kā tās tiek apsaimniekotas un kāpēc to saglabāšana ir būtiska Latvijas dabas daudzveidībai. Savukārt biedrības “Jauno pavāru kustība” pārstāvji dalījās pieredzē par vietējo produktu izmantošanu un ilgtspējīgu pieeju ēdienu gatavošanā.

Pasākuma praktiskajā daļā, tehnikuma mācību laboratorijā audzēkņi gatavoja maltīti no dabisko pļavu produktiem. Pieredzējušu šefpavāru – Roberts Ozoliņš no topošās maiznīcas "ROBread" un Kristaps Lieldaudzietis no restorāna “Goldingen Room” – vadībā tapa trīs gardi ēdieni – ravioli ar kazas sieru, liellopa gaļas kotlete un desertā crème de caramel no kazas piena.

Gatavošanā tika izmantoti produkti, kas iegūti no saimniecībām, kuras apsaimnieko dabiskās pļavas: liellopa gaļa no SIA “Rukši” un kazas siers un piens no Daiņa Erbsa saimniecības “Dāru kazu siers”.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.