Lapas karte

Jaunumi

Grantu konkurss noslēdzies!

17.12.2024

rozaa.webpNoslēgusies pieteikumu iesniegšana Latvijas Dabas fonda un partneru organizētajam mazo grantu konkursam par inovatīvu pļavas produktu idejām un to realizēšanu.

Saņemti 28 pieteikumi.

Pļavas resursi pavēruši lielisku ideju lidojumu, kas vienlaikus ir piesaistītas konkursa mērķim – veicināt dabisko pļavu apsaimniekošanu un iekļaušanu uzņēmējdarbībā.

Pieteikumi aptver visdažādākās pļavas produktu un pakalpojumu kategorijas, sākot no pārtikas produktiem un pļavas tūrisma pakalpojumiem līdz tehniskām inovācijām, kas jūtami uzlabotu jau esošo produktu virzību tirgū.

Vairākums pieteikto inovāciju radītas ar mērķi veikt izglītojošas, dabas aizsardzības un ekotūrisma funkcijas.

Būtisks uzsvars likts uz veselīga dzīvesveida veicināšanu Latvijas sabiedrībā.

Uzsākta granta pieteikumu izvērtēšana.

Komisija Latvijas Dabas fonda,  Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra un  Dabas aizsardzības pārvaldes sastāvā darbu beigs janvāra beigās - tad tiks paziņoti konkursa uzvarētāji!

Seminārs "Dabas aizsardzību un bioloģisko daudzveidību veicinošas lopkopības prakses"

13.12.2024

20241213-121508.webp13.decembrī Ķekavā Doles tautas namā uz semināru par ilgtspējīgām lopkopības praksēm pulcējās Latvijas gaļas liellopu audzētāji. Semināru organizēja Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar KS Latvijas Liellops.   

Semināra galvenā tēma - reģeneratīvā jeb atjaunojošā lopkopība. Tā ir ilgtspējīga lauksaimniecības prakse, dabas un ražošanas mijiedarbību iekļaujoša – labumu gūst gan lauksaimnieks, gan daba. Tā balstās uz augsnes veselības, ekosistēmas daudzveidības un ilgtspējības uzlabošanu un piedāvā risinājumus klimata pārmaiņu mazināšanai, pārtikas drošībai un ilgtspējīgai zemes apsaimniekošanai.

Semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt no praktiķiem – Mārča Pēterhofa (SIA Kuršmala) un Airi Külvetas (Puutsa Farm, MTÜ Liivimaa Lihaveis (Igaunija)), par reģeneratīvās jeb atjaunojošās lopkopības praksēm - dažādiem ziemas ganīšanas veidiem, tai skaitā ruļļu ganīšanu (bale grazing) un rotācijveida ganīšanu vasaras periodā un izmantošanu gaļas liellopu audzēšanā, ar mērķi saimniekot dabai draudzīgi un reizē samazināt ražošanas izmaksas.

Lopkopji tika informēti arī par liellopu nobarošanas rezultātiem, kādi sasniedzami, nobarošanu veicot uz zāles lopbarības bāzes. Tāpat bija arī iespēja uzzināt par jaunākajām nozares aktualitātēm.

Pusdienu pārtraukumā semināra dalībnieki varēja nogaršot KS Latvijas Liellops piedāvātos liellopu gaļas pārstrādes produktus.

13-12-seminara-programma.webp

Lasīt visu ziņu (10)

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā meistarklase topošajiem pavāriem par dabisko pļavu produktiem

12.11.2024

12-tartara-servesana.webp12. novembrī Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” aizvadīja nu jau šogad septīto meistarklasi par dabisko pļavu produktiem, šoreiz Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā. Meistarklases mērķis - veicināt jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko var iegūt no Latvijas dabiskajām pļavām, un šo produktu plašajām izmantošanas iespējām kulinārijā.

 Meistarklasi ievadīja izglītojošs seminārs 2. un 3. kursa topošajiem pavāriem par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem. To noslēdza īss sprinta konkurss ar balvām. Turpinājumā par sevi pastāstīja Jauno Pavāru kustības pārstāvji, īpaši izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.

Sekoja praktiskā daļa – meistarklase, ko audzēkņiem vadīja pieredzējuši pavāri - Artūrs Trinkuns no restorāna “Barents” un Markuss Žamoidiks no restorāna “B7”.

Daba piedāvā produktus, idejas un aizraujošas iespējas – nebaidieties eksperimentēt! To vairākkārt uzsvēra meistarklases vadītāji. Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabisko pļavu produktiem: jēra gaļas, aitas piena un jogurta un medus. Kā ēdienu gatavošanā un dekorēšanā izmantot gan savvaļas, gan kultivētos augus, stāstīja un rādīja biedrības biedrs, zemnieks Pēteris Langrāts no zemnieku saimniecības “Siliņi”.

Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota jēra gaļa un medus no zemnieku saimniecības “Priežukalns” un aitas piena produkti no Ilutas Straģes “Piena aitas bio” saimniecības.  Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas un viņu ražotie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Dabiskās pļavas ir Eiropas Savienības un Latvijas apdraudētākās dzīvotnes, kuru pastāvēšana ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Pēdējā simtgadē dabisko pļavu platības ir strauji sarukušas, un šobrīd tās no Latvijas teritorijas aizņem vairs tikai 0.9% (salīdzinājumam - pirms aptuveni 100 gadiem dabiskās pļavas klāja vairāk nekā 30% teritorijas). Dabiskās pļavas mums kā sabiedrībai sniedz daudz dažādus labumus. ko dažos vārdos varam raksturot kā ekosistēmu pakalpojumus, kuri ir ļoti nozīmīgi sabiedrības labbūtības nodrošināšanai. 

Mūsdienās dabas aizsardzības jomā tiek meklētas dažādas inovatīvas metodes, lai dabas saglabāšanu integrētu saimniekošanā. Šāds jaunums ir Latvijas Dabas fonda izveidotā zīme “Dabisko pļavu produkts”. Ar šo zīmi tiek marķēti produkti, kas ražoti dabiskajās pļavās.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai. 

Lasīt visu ziņu (13)

Mazo grantu konkurss “Inovatīvu pļavas produktu ideju īstenošana”

22.10.2024

ldf-grantu-konkurss.webpLatvijas Dabas fonds sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, Lauku konsultāciju un izglītības centru un citiem LIFE-IP LatViaNature projekta partneriem aicina dabisko pļavu* apsaimniekotājus piedalīties mazo grantu konkursā “Inovatīvu pļavas produktu ideju īstenošana”. Konkursa mērķis ir veicināt dabisko pļavu apsaimniekošanu un iekļaušanu uzņēmējdarbībā. Pieteikumi iesniedzami līdz 16. decembrim.

Konkursā piedalīties var gan juridiskas, gan fiziskas personas, kuri ir dabisko pļavu īpašnieki, tiesiskie valdītāji vai turētāji. Pieteicējiem jāiesniedz idejas inovatīviem produktiem vai pakalpojumiem, kuru izcelsme būtu saistīta ar Latvijas dabiskajām pļavām un kuriem būtu biznesa potenciāls un pieprasījums sabiedrībā.

Konkursa dalībnieki var radīt pilnīgi jaunu pļavas produktu vai pakalpojumu vai arī veikt būtiskus uzlabojumus jau tirgū esošam produktam vai pakalpojumam. Viena projekta idejas īstenošanai paredzētais finansējums ir no 1000 līdz 5000 EUR, ar atbalsta apjomu – 100%. Apstiprināšanas gadījumā projekta ideja jāīsteno 6 mēnešu laikā no līguma parakstīšanas.

Inga Muižniece, LatViaNature projekta vadītāja Latvijas Dabas fondā: “Dabiskās pļavas ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvotnēm Latvijā, tās saglabājušās vien 0,9% Latvijas teritorijas. To saglabāšana un atjaunošana ir tiešā veidā atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības, kura vienlaikus var būt gan vērsta uz dabas vērtību saglabāšanu, gan ekonomiski izdevīga. Latvijas Dabas fonds projektā LatViaNature jau izveidojis zīmolu “Dabisko pļavu produkts”, lai apvienotu un atbalstītu dabisko pļavu apsaimniekotājus, kuri ražo produktus vai piedāvā pakalpojumus ar pievienotu dabas saglabāšanas vērtību. Ar šo konkursu aicinām dabisko pļavu apsaimniekotājus novērtēt savas pļavas kā daudzveidīgu resursu, paskatīties ārpus tradicionālā un ļauties ideju lidojumam inovatīvu produktu radīšanā.”

Ieva Saleniece, Dabas aizsardzības pārvalde, LatViaNature projekta vadītāja: “Konkurss ļaus novērtēt dabas daudzveidību arī no ekonomikas skatupunkta, saņemt finansiālu atbalstu inovatīvu ideju īstenošanā. Vienlaikus tas veicina uzņēmēju un sabiedrības izpratni par dabisko pļavu produktiem un to nozīmi dabisko pļavu saglabāšanā un atjaunošanā, kā arī mūsu veselībā. Šādā veidā LatViaNature meklē jaunus sadarbības modeļus ar zemes īpašniekiem un uzņēmējiem, jo tikai kopā – valstij, privāto zemju īpašniekiem un sabiedrībai – iespējams saglabāt Latvijas dabu.”

Konkurss tiek īstenots projekta LIFE-IP LatViaNature ietvaros un tā kopējais finansējums ir 50 000 EUR.

*dabiskās pļavas = dabiskie zālāji / ES aizsargājami zālāju biotopi / bioloģiski vērtīgi zālāji

Konkursa nolikums un saistītie dokumenti:

Nolikums: Mazo grantu projektu konkurss “Inovatīvu pļavas produktu ideju īstenošana”

Pielikumi:

1. pielikums Projekta pieteikuma veidlapa

2. pielikums Projekta idejas apraksts

3. pielikums Apliecinājums par interešu konflikta neesību

4. pielikums Pavaddokumenti

5. pielikums Projekta pieteikuma vērtēšanas kritēriji

6. pielikums Atskaite par granta izlietošanu un sasniegtajiem rezultātiem


Jautājumu gadījumā rakstīt uz e-pasta adresi: ldf@ldf.lv


ldf-grantu-konkurss-infogramma.webp

Seminārs "Tiešsaistes rīki un tiešā tirdzniecība"

05.11.2024

2-seminars-05-11-24.webp5. novembrī Sabilē sadarbībā ar “Zemnieku Saeima” un “Baltic studies centre” aizvadījām semināru "Tiešsaistes rīki un tiešā tirdzniecība: atziņas no projektiem CODECS un DESIRA".

 Zinātniskā institūta “Baltic Studies Centre” pētnieki dalījās ar atziņām un pētījumu rezultātiem par digitālo rīku izmantošanu liellopu gaļas tiešajā tirdzniecībā. Semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt vairāk par to, kādi ir visbiežāk sastopamie izaicinājumi šajā jomā, balstoties uz projektu CODECS un DESIRA novērojumiem. Pasākuma laikā tika apskatītas lauksaimnieku pašreizējās prakses un identificēti galvenie šķēršļi veiksmīgai digitālās tirdzniecības īstenošanai, kā arī pārrunāti digitālo rīku izmantošanas ieguvumi, izmaksas un tipiskie zināšanu ieguves veidi.

Noslēgumā, pēc diskusijām, apskatījām saimniecību "Drubazas" un uzzinājām par saimnieka Ģirta Dzērves pieredzi, apsaimniekojot dabiskās pļavas Abavas senlejā.  Ģirta moto: pļava jāuztver kā resurss. Viņš audzē Galovejas šķirnes liellopus, kā arī savā saimniecībā uzņem tūristus. "Drubazas" liellopu gaļai  un tūrisma pakalpojumiem ir piešķirta zīme “Dabisko pļavu produkts”.


Pasākums tika organizēts projektu “CODECS” un “LatViaNature” ietvaros.


Lasīt visu ziņu (10)

Liepājas valsts tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā

28.10.2024

liellopu-kaulu-tirisana.webp28. oktobrī Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” aizvadīja meistarklasi Liepājas valsts tehnikuma 3. kursa topošajiem pavāriem, lai veicinātu jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko iegūst no Latvijas dabiskajām pļavām.

Diena sākās ar Latvijas Dabas fonda izglītojošo semināru par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, noslēdzot to ar konkursu un balvām. Turpinājumā Jauno Pavāru kustības pārstāvji pastāstīja par sevi, izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.

Sekoja praktiskā daļa – meistarklase, ko 16 topošajiem pavāriem vadīja pieredzējuši šefpavāri – Roberts Ozoliņš no topošās maiznīcas "ROBread" un Kristaps Lieldaudzietis no restorāna “Goldingen Room”.

Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabiskajās pļavās audzētas liellopu gaļas. Meistarklasē izmantota liellopu gaļa no SIA “Rukši”, kas apsaimnieko dabiskās pļavas un savus produktus marķē ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai. 

Lasīt visu ziņu (11)

Dabisko pļavu produktu meistarklase Saldus tehnikuma topošajiem pavāriem

14.10.2024

dabisko-plavas-produktu-meistarklase-saldus-tehnikuma.webpLai veicinātu jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko iegūst no Latvijas dabiskajām pļavām, 14.oktobrī Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” aizvadīja meistarklasi Saldus tehnikuma 1.un 2.kursa topošajiem pavāriem.

Diena iesākās ar izglītojošu semināru par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem. To noslēdza īss sprinta konkurss ar balvām. Turpinājumā par sevi pastāstīja Jauno Pavāru kustības pārstāvji, izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.

Meistarklasi vadīja pieredzējuši pavāri – Edgars Ķiģelis, vecākais pavāŗs restorānā “Whitehouse” Rīgā un Žanis-Raivo Behmanis, šefpavārs restorānā “Kopa” Kuldīgā.

 Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota dabiskajās pļavās audzētu liellopu produkcija no SIA “Rukši”, kā arī vairāku veidu kazas siers no mājražotājas Alises Zariņas. Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas un viņu produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.

Lasīt visu ziņu (13)