Lapas karte

Jaunumi

Piedalies sabiedrības aptaujā par dabas aizsardzību, atpūtu un ceļošanu dabā!

18.07.2024

aptauja-par-dabas-aizsardzibu-1080x1080.webpDabas aizsardzības pārvalde projektā LatViaNature līdz 31. oktobrim aicina iedzīvotājus piedalīties sabiedrības aptaujā, lai noskaidrotu attieksmi, zināšanas un izpratni par dabas daudzveidības saglabāšanu un dabas aizsardzību Latvijā, kā arī svarīgāko par atpūtu un ceļošanu dabā. Aptaujā iespējams piedalīties tiešsaistē un tās rezultāti tiks izmantoti dabas aizsardzības politikas, dabas apsaimniekošanas un dabas izglītības pilnveidošanai.

Aptaujas anketu iespējams aizpildīt tiešsaistē līdz 31. oktobrim šeit: https://ej.uz/sab_aptauja. Aptauja ir anonīma un tās aizpildīšana aizņems aptuveni 15-20 minūtes. Visa iegūtā informācija tiks izmantota tikai apkopotā veidā un sniegs pētniekiem nozīmīgus datus. Aptaujas norisi, rezultātu apkopošanu un analīzi nodrošinās viens no projekta LatViaNature partneriem – Vidzemes Augstskola.

“Daba ir visas sabiedrības vērtība, kas nodrošina ilgtspējīgu nākotni, cilvēku labklājību un veselīgu tautsaimniecību. Tās saglabāšana un aizsardzība ir mūsu kopējā interese. Ņemot vērā, ka dabas aizsardzības sistēma Latvijā ir vēsturiski veidojusies pa posmiem un fragmentāri, tajā ir vieta uzlabojumiem, kā arī iespējas attīstībai. Sabiedrības viedoklis ļauj virzīties uz tādu Latvijas dabas aizsardzības sistēmu, kas būtu labi funkcionējoša, zinātniski pamatota, stabila un izprotama, tāpēc aicinu ikvienu piedalīties aptaujā, ” saka Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Andris Širovs.

No 1. septembra līdz 31. oktobrim paralēli notiks klātienes aptaujas, mērķtiecīgi sasniedzot nepieciešamās sabiedrības grupas, lai aptaujas rezultāti reprezentētu visas sabiedrības viedokli kopumā. Aptaujas dati tiks apkopoti līdz 2025. gada aprīlim, datu publicēšana plānota nākamā gada jūnijā.

Aptaujas rezultāti tiks nodoti valsts dabas aizsardzības politikas veidotājiem un izmantoti, lai efektīvāk plānotu un rīkotos dabas vērtību saglabāšanā, tostarp apsaimniekošanā un sabiedrības izglītošanā.

Aptauja notiek Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotajā LIFE integrētajā projektā LatViaNature. Projekta gaitā sabiedrības viedokļa apzināšana tiek veikta trīs reizes – 2021. gadā, 2024. gadā un 2028. gadā. Pirmās sabiedrības aptaujas rezultāti pieejami šeit: https://ej.uz/dabas_aizsardzibas_aptauja_I.

Atšķirībā no projekta sākuma posma aptaujas, šogad paralēli Latvijas iedzīvotāju aptaujai tiek veikta arī ārvalstu tūristu aptauja, ar mērķi noskaidrot viņu pieredzējumu, Latvijā atpūšoties un ceļojot dabā. Anketa ārvalstu tūristiem pieejama šeit: https://ej.uz/tourists_EN. “Aicinām dalīties ar šo anketu ar saviem ārvalstu draugiem, paziņām, kolēģiem, kas ir apmeklējuši Latviju un bijuši ārpus pilsētām pēdējā gada laikā,” saka Andris Širovs.

Vidzemes Augstskola, kas veic šo aptauju, uzkrājusi pieredzi, veicot aptaujas gan Valsts pētījumu programmu projektos un starptautiskos projektos, gan veicot iedzīvotāju un uzņēmēju aptaujas Latvijā.

Aptauja tiek veikta projekta “Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija” (LIFE19IPE/LV/000010, LIFE-IP LatViaNature) ietvaros, kas tiek īstenots ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

Pļavas garšas diena Sitas un Pededzes palienē

07.07.2024

jurijs-stasta-par-palienu-plavam.webpLatvijas Dabas fonds un dabas zemnieks Jurijs Prokofjevs 6.jūlijā aicināja uz jau otro Pļavas garšas dienu Sitas un Pededzes palienē. Kopā ar saimnieku un dabas ekspertiem izstaigājām saimnieka pļavas un iepazināmies ar to dabas vērtībām. Uzzinājām arī to, kā notiek saimniekošana mitrājos, kurus Latvijas Dabas fonds šogad iecēlis par gada dzīvotni.

Jurija Prokofjeva saimniecība “Sita Nature park” atrodas dabas lieguma “Sitas un Pededzes paliene” teritorijā. Te Pededzes upe ir izteikti līkumaina un liegumā ir plaši dabiskie zālāji un liela dabisko zālāju biotopu daudzveidība, ligzdo daudzi pļavu putni. Pēc lietavām un palu laikā Sitas un Pededzes palienes zālāji strauji applūst un veido plašas applūdušas teritorijas, jo upe tek pa mālainām augsnēm ar zemu ūdens caurlaidību. Līdz ar to paliene veic nozīmīgu ekosistēmu pakalpojumu – ūdens uzņemšanu un attīrīšanu, tādā veidā pasargājot tālākos laukus un tīrumus.

Klausoties Jurija stāstus un ekspertu komentārus, varēja iztēloties, ko nozīmē saimniekot šādā teritorijā un kā sadzīvot ar neprognozējamo dabu un regulāro applūšanu. Pļavas arī dod atpakaļ – sienu un ganības, un tās ir arī lieliska medus vākšanas vieta bitēm. Jurija ganāmpulks pilda savu funkciju – noganot palienes pļavas, tiek atjaunoti un uzturēti dabīgie zālāji. Turklāt Jurijs ražo kvalitatīvu liellopu un briežu gaļu un ir zīmes "Dabisko pļavu produkts" turētājs.

Atgriežoties saimnieka sētā pēc 8 km pārgājiena, pasākuma dalībniekus sagaidīja "Latvijas Liellops" garšīgie burgeri, pēc tam tika atvērta pļavas gaļas garšotava ar restorāna “Meat Chef” šefpavāru Kasparu Jansonu. Viesiem bija iespēja iepazīt dabiskajās pļavās audzētu liellopu gaļas gatavošanu un šefpavāra pagatavotajos ēdienos izgaršot pļavu.

Pasākums notika ar projektu "LIFE MarshMeadows: Integrēta mitrzemju atjaunošana Latvijā un Lietuvā" un "LIFE IP LatViaNature: Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija" atbalstu. Projekti tiek īstenoti ar ES LIFE programmas finansiālu atbalstu.

Lasīt visu ziņu (13)

Piedalāmies sarunu festivālā "Lampa"

02.07.2024

5.un 6.jūlijā kopā ar projekta partneriem no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra organizējam aktivitātes sarunu festivālā Lampa, Lauku teltī.

llkc-diskusijas-vizualis.webp

     5. jūlijā plkst. 19.00 - būs saruna par liellopu nozīmi dabisko pļavu saglabāšanā

Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā vērojams gaļas šķirņu liellopu skaita pieaugums. Lielā mērā to veicinājis attīstītais eksporta tirgus. Tomēr Latvijā nobarošanai paliek vien neliela daļa teļu, un šī iniciatīva balstās uz audzētājiem, kuri vēlas ražot produkciju ar pievienoto vērtību gan sev, gan Latvijas iedzīvotājiem.

Turklāt, liellopi ir vislabākie dabisko pļavu atjaunotāji – tie noēd augus dažādā laikā, ļaujot tiem izziedēt un izsēties, kā arī pārnēsā apēstās augu sēklas pa dažādām pļavas vietām. Pļavai vajag govi!
Produktīva, pelnoša gaļas lopkopība, kas apmierina vietējā tirgus pieprasījumu, vienlaikus, apvienojumā ar dabas saglabāšanu un labvēlīgu ietekmi uz klimatu? Vai tas vispār ir iespējams? Par to diskutēsim šajā sarunā par liellopu gaļas ražošanu Latvijā.

Diskusijas nobeiguma daļā plānota dabiskajās pļavās audzēta liellopa gaļas degustācija un sarunas pie grila, ko vadīs pieredzējis ģimenes pavārs.

plavas-stura-post-vizualis.webp     5. un 6. jūlijā visu festivāla laiku - aktivitāte "Nāc pļavā dabiskā!"

Kas ir dabiskā pļava un kāpēc mums tā vajadzīga? Ko tā mums dod? Un kāpēc pļavai vajadzīgi lopi? Uz šiem jautājumiem uzzināsi atbildes, kad ļausies pļavas valdzinājumam, piestāsi un pasēdēsi Pļavas stūrītī, lai sajustu, sadzirdētu un saredzētu dabisko pļavu, tās apsaimniekošanu un produktus un pakalpojumus, ko no pļavas var iegūt. Piedāvājumā atspirdzinošs pļavas augu dzēriens un uzkodas.

Seminārs dabas saimniecībā "Bekas" par ES nozīmes zālāju biotopu apsaimniekošanu

19.06.2024

dalibnieki-2.webp19.jūnijā tika aizvadīts pirmais šī gada klātienes seminārs dabas saimniecībā "Bekas", kurā saimniecības īpašnieks – Viesturs Lārmanis dalījās pieredzē ES nozīmes zālāju biotopu apsaimniekošanā un atjaunošanā.

Semināra dalībniekiem bija iespēja kopā ar Viesturu Lārmani un Latvijas Dabas fonda zālāju eksperti Zani Līko doties dažādu ES nozīmes zālāju biotopu praktiskā apskatē un atpazīt tipiskās augu sugas, kā arī uzzināt vairāk par saimniecības "Bekas" liellopu gaļas produkcijas ražošanu, kurā tiek izmantoti ES nozīmes zālāju biotopi, un nodegustēt gardos produktus.

“Bekas” lielākā daļa apsaimniekošanā esošo zemju atrodas dabas lieguma un dabas parka zonās aizsargājamo ainavu apvidū Ziemeļgauja, kas iekļauts arī ES nozīmes dabas teritoriju Natura 2000 un starptautiskas nozīmes putnu vietu tīklā. Saimniecības ganībās koncentrējas 13 dažādi pļavu, mežu un ūdeņu dzīvotņu (biotopu) veidi, kas ir īpaši aizsargājami saskaņā ar ES Biotopu direktīvu vai Latvijas normatīviem. Tā ir Latvijā, iespējams, arī Eiropas Savienībā lielākā īpaši aizsargājamo dzīvotņu bagātība tik nelielā (ap 80 ha) vienlaidus teritorijā. Šajā pašā ainavā sastopamas arī vairāk nekā 30 īpaši aizsargājamas dzīvnieku, ķērpju, augu un sēņu sugas, seši valsts nozīmes dižkoki. Vērtīgos zālājus saimniecībā palīdz saglabāt un atjaunot Hailandes šķirnes liellopi.

Seminārs tika organizēts projekta ES LIFE-IP LatViaNature un projekta GrassLIFE2 ietvaros ar mērķi atbalstīt 5 ES prioritāro zālāju aizsardzības stāvokli Latvijā un uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai. 

Lasīt visu ziņu (9)

Ogres tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā

14.05.2024

tiek-gatavots-jera-galas-tartars.webpDaba piedāvā produktus, idejas un aizraujošas iespējas – nebaidieties eksperimentēt! Šis aicinājums izskanēja vairākkārt vakar aizvadītajā seminārā un meistarklasē Ogres tehnikuma audzēkņiem par dabisko pļavu produktu izmantošanu ēdienu gatavošanā. Nodarbības organizēja  Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība”.

Diena sākās ar Latvijas Dabas fonda izglītojošo semināru plašai audzēkņu un pasniedzēju auditorijai par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, noslēdzot to ar īsu sprinta konkursu un balvām. Pēc tam Jauno Pavāru kustības pārstāvji  pastāstīja par sevi, it īpaši izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.

Sekoja praktiskā daļa –  meistarklase, ko 24 topošajiem pavāriem vadīja pieredzējuši šefpavāri  - Kristaps Sīlis  no restorāna “John” un Roberts Paulāns no restorāna “Barents”. Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabiskajās pļavās audzētas liellopu un jēra gaļas, kā arī no aitas piena un tā produktiem. Kā visdažādākos augus izmanot ēdienu piedevās un dekorēšanā, stāstīja un rādīja programmas “Ziedu pļavas” dalībnieks Pēteris Langrāts no z/s “Siliņi”,  kurš regulāri piegādā restorāniem gan dabā ievāktus, gan paša audzētus augus.

Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu gaļa no SIA “LatAngus”, jēra gaļa no SIA StarSpace”, aitas piena produkti no “Bendiku piena aitas” un Alises Zariņas ražotais kazas siers.  Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas un ražo tajās produktus. Šie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai. 

Programmu “Ziedu pļavas” organizē un vada Dabas aizsardzības pārvalde. 

Lasīt visu ziņu (20)

Kampaņa “Es lielos!” pievērsīs uzmanību dabisko pļavu produktiem

02.05.2024

ldf-dpp-post-1080x1080-kv6-02.webpLielīties nav labi? Nē, dažreiz ir gan! Ar labiem darbiem var un vajag lielīties, it īpaši, ja tas tiek darīts ar mērķi palīdzēt dabiskajām pļavām. Maijā Latvijas Dabas fonds sāk kampaņu “Es lielos!”, lai iesaistītu pēc iespējas plašāku sabiedrību dabisko pļavu atjaunošanā.

Kampaņā piedalās dabisko pļavu apsaimniekotāji, kas jau atklājuši pļavas sniegtās iespējas un ražo dažādus produktus vai piedāvā pakalpojumus ar dabisko pļavu izcelsmi, marķējot tos ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.  Tā būs lielīšanās ar augstas kvalitātes ražojumiem, kuros ieguldīts sirdsdarbs un kas apliecina dabai draudzīgu saimniekošanu – pļavas liellopu gaļa, desas, pelmeņi un citi gaļas pārstrādes produkti, aitas piena produkti, jēra gaļa, kazas siers, medus, pļavas tējas, pļavas augu pulveri, sīrupi, kā arī dažādi amatniecības izstrādājumi un pļavas tūrisms.

“Mūsu dabisko pļavu produktu ražotāji ir ļoti daudz sasnieguši ar savu darbu un entuziasmu. Viņiem pļava ir sirdī, viņi strādā ar mērķi saglabāt un palielināt bioloģisko daudzveidību savos īpašumos un ražo tur augstas kvalitātes produktus vai piedāvā pakalpojumus, pēc kuriem Latvijā ir pieprasījums. Šie ražojumi tiek marķēti ar īpašu zīmi “Dabisko pļavu produkts”.  Tos iegādājoties, patērētāji iegūst kvalitatīvus produktus ar uzticamu informāciju par to izcelsmi,” skaidro Latvijas Dabas fonda projektu vadītāja Inga Muižniece, “Vēlamies dalīties ar mūsu ražotāju sasniegumiem un iedrošināt arī citus pļavu apsaimniekotājus pievienoties mūsu Pļavas draugu pulkam!”

Kampaņas mērķis – pievērst uzmanību kvalitatīviem vietējiem produktiem, kurus iegādājoties ikviens piedalās dabisko pļavu saglabāšanā. Pļavas produktus ražotāji piedāvās tirdziņos un vasaras pasākumos, tur notiks arī produktu degustācijas. Kopā ar Latvijas Dabas fondu dabisko pļavu produktu ražotāji piedalīsies Zāļu tirgū Doma laukumā. Tāpat gan esošajiem, gan topošajiem pļavas produktu ražotājiem Latvijas Dabas fonds piedāvās regulārus izglītojošus seminārus gan tiešsaistē, gan klātienē.

Pļavu apsaimniekotāji, kas ražo produktus vai piedāvā pakalpojumus ar izcelsmi no dabiskajām pļavām, aicināti pieteikties, aizpildot Pieteikumu vai rakstot plavasprodukts@ldf.lv.

Kā klienti var iegādāties pļavu produktus, ja nesanāk apmeklēt tirdziņus? To var uzzināt šeit, kā arī sekojot sociālajos tīklos facebook.com/dabiskoplavuprodukts un instagram.com/dabiskoplavuprodukts

Dabiskās pļavas ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvotnēm Latvijā, tās saglabājušās vien 0,9% Latvijas teritorijas. To saglabāšana un atjaunošana ir tiešā veidā atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības, tāpēc ar šo kampaņu Latvijas Dabas fonds aicina atbalstīt dabas daudzveidības saglabāšanu un pļavai draudzīgos produktu ražotājus.

Kampaņa notiek ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.

Kontaktinformācija:

Inga Muižniece, Projekta vadītāja, inga.muizniece@ldf.lv, tālr.: 29453255

Andra Līviņa, Komunikācijas koordinatore, andra.livina@ldf.lv, tālr.: 29488916

Lasīt visu ziņu (9)

Meistarklase topošajiem pavāriem RTRIT Preiļu struktūrvienībā

05.04.2024

demi-glace--fantastiska-merce-no-liellopa-buljona.jpg4.aprīlī aizvadīta vēl viena meistarklase topošajiem pavāriem – šoreiz Preiļos.

Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība” iepazīstināja Rīgas Tūrisma un Radošo industriju tehnikuma Preiļu struktūrvienības ēdināšanas nozares audzēkņus ar dabisko pļavu produktiem un to daudzveidīgajām izmantošanas iespējām.

Stāstot par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, iepriecināja tas, ka daļa audzēkņu jau bija informēti par dabiskajām pļavām, jo viņu ģimene vai radinieki  apsaimnieko šos vērtīgos zālājus. To apliecināja arī daudz pareizu atbilžu uz konkursa jautājumiem.  Praktiskajā daļā jauniešiem bija iespēja iepazīt dabiskajās pļavās audzētu liellopu produktus un pašiem pagatavot no tiem dažādus ēdienus.

Meistarklasi vadīja pieredzējuši šefpavāri - Edgars Ķiģelis no restorāna “Whitehouse” Rīgā un Sandis Frīdvalds, kurš strādā kā privātais pavārs uz privātajām jahtām.

 Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu produkcija no zemnieku saimniecības “Atēnas”. Šis ražotājs audzē liellopus dabiskajās pļavās un savu produkciju realizē kooperatīvā “Latvijas Liellops”. Z/S “Atēnas” produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.

Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai. 

Lasīt visu ziņu (8)